• 18 december 2018

Op 14 december verloor de tafeltenniswereld een markante persoonlijkheid uit de 60’er en 70’er jaren. Oud-Nederlands kampioene Mary Thuis-van Ruiten stierf op 67-jarige leeftijd. Behalve vanwege haar prestaties blijft Mary in de herinnering als de speelster met de keiharde forehand. Vrijwel elke te hoge bal was een ‘winner’ voor de vrolijke meid uit Roelofarendsveen.

Mary van Ruiten
Door Ted van der Meer:

“Mary maakte furore met een aantal triomfen. Ze veroverde meerdere Nederlandse titels. Bij de jeugd in enkel- en dubbelspel. En in 1968 en 1969 enkelspel senioren. Voorts triomfeerde ze tijdens het destijds belangrijke Beneluxtoernooi. Ook won ze met De Treffers-dames de nationale clubtitel.

MARY EN TIGERMAN
Internationaal was ze actief tijdens EJK’s (jeugd) en op het EK senioren in 1970. In die tijd was Dusan ‘Dusko’ Tigerman de bondstrainer. Dusko was dol op Mary en dat was wederzijds. De voorbereidingen op het EK vonden plaats in Mary’s eigen zaal, die van De Treffers. Het EK was geen groot succes, maar in ieder geval had Mary weer een aantal ‘caps’ op haar naam staan. Het stopte bij 14 interlands.

Tigerman had geen keuze. Mary’s internationale carrière kwam tot stilstand vanwege de opkomst van enkele nieuwe grote talenten: Ellen Klatt (op haar 14e al winnares van de Limburg Coupe, destijds het officieuze NK) en Sonja Heltzel. Haar grote vriendin – en later schoonzus – Véronique van der Laan wist na Mary’s hoogtijdagen nog wel een NK te winnen. Mary was net zo blij als Véronique!

MARY’S “HOME”
In de jaren 60 en 70 was De Treffers een absolute topclub. Team 1 bij de heren deed het – na een promotiewedstrijd met 800 (!) toeschouwers – prima in de ereklasse, met spelers als Wout Heemskerk, Ton l’Ami en Jacques van Ruiten.
De jeugd was ijzersterk met spelers als Kees Vesseur, Dick van der Meer en Herman van Ruiten. En de meisjes waren zo mogelijk nog sterker met Mary, Nellie Elstgeest en Marjan van Klink. De Treffers-mannen werden nooit landskampioen. De vrouwen slaagden daar wel. Ze waren heel Nederland de baas.

Mary kwam uit een sportief gezin met broers Jacques, Nederlands juniorenkampioen in 1960, en Herman. Beiden haalden de ereklasse. Voor Mary waren er bij De Treffers veel spelers met wie ze op hoog niveau kon trainen. Dat heeft haar beslist enorm geholpen om de top te bereiken. De club was in staat om toptrainers in te huren, onder anderen de onlangs overleden Bert Onnes. Ook daar profiteerde Mary van.

FANATIEK ÈN VROLIJK
Mary was een vrolijke open meid, die fanatiek kon tafeltennissen maar ook kon relativeren. Roelofarendsveen liep met haar weg. Zij was destijds wat zwemster Femke Heemskerk nu is: “De trots van de Veen”. Grote artikelen in kranten en bladen werden aan haar gewijd. Tafeltennis was belangrijk. Dat kwam ook via het geweldige evenement dat De Treffers jarenlang organiseerde: het Aardbeiden-, later Anjertoernooi, volgens sommigen het grootste toernooi van Europa.

Mary genoot met volle teugen van haar tafeltennisleven. Maar op enig moment verliet ze Roelofarendsveen voor het huwelijk. Zij werd Mary Thuis-van Ruiten, bleef nog wel een tijdje tafeltennissen en raakte daarna in de vergetelheid. Wel liet ze zich nog wel eens zien op een EK of WK in Nederland.

VERBONDENHEID
De Treffers zal altijd met Mary van Ruiten verbonden blijven. Het verdriet is er, de trots over het verleden eveneens. Gelukkig heeft de club veel historisch besef, vrijwel alles is vastgelegd.

R.I.P. Mary! Wij wensen familie en vrienden heel veel sterkte met dit verlies.

Deze foto vond ik nog. Mary staat erop samen met Frans Schoofs na afloop van een van de Nederlandse kampioenschappen.